Tuesday, December 20

Unzur ma qol, la tanzur man qol..

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt..

Salam ukhwah sahabat! Lama tak ke sini mencoret sesuatu. Kerinduan sudah~ 
Diharapkan kamu semua sihat di bawah rahmat Allah. (",)

Just wanna sharing something cool here. Aku tak letak mesej panjang berjela. Cukup sekadar ada input dan boleh diambil manfaatnya.

courtesy: Mr.Google
Bila mana ada seseorang menyatakan perkara kebaikan, menasihatimu atau mengajak kamu kepada amal ma'ruf dan nahi mungkar, lapangkanlah dada, bukalah hatimu dan lemparkanlah senyummu agar kata-kata itu meresap terus ke hati, diniatkan untuk dilaksanakan. Jangan sesekali menidak kebenaran akan kata-kata itu hanya disebabkan ia dibicarakan oleh seseorang yang jauh dari hatimu, seseorang yang pernah menyakitimu atau yang tidak pantas untuk berkata begitu.

Courtesy: Mr.Google
 Sahabat, UNZUR MA QOL, LA TANZUR MAN QOL.!
(Lihatlah apa yang dikatakan, bukan lihat pada siapa yang berkata)

Ilal liqa', ma'as salamah. :)
Uhibbukum Lillah~

3 comments:

 1. pakcik dimensimata: senyum xperlu kata apa2.. :)

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum Wr Wb.
  Afwan, katanya kalimat ini UNZUR MA QOL, LA TANZUR MAN QOL.!
  (Lihatlah apa yang dikatakan, bukan lihat pada siapa yang berkata) dikatakan oleh Ali bin Abi Thalib, tapi lagi2 sy tdk paham, atau boleh jd ilmu agama ana masih dangkal, sehingga tidak bisa menelusuri lebih jauh kebenarannya. semoga ada yg mau bantu meluruskan.

  *jika ada yg mau bantu meluruskan, tolong lengkap ya, sumber2nya. urusan ini serius, kita tdk pernah mau jd bagian org2 yg suka menyebarkan hadis palsu, bukan.
  Syukron
  Wassalam

  ReplyDelete

yang kisah