Monday, February 14

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..
 

Sempena Maulud Nabi Muhammad SAW pada esok hari, sy nak share mengenai khutbah terakhir daripada Nabi Allah, Muhammad SAW yang sy bace kat iluvislam.com. Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah.. Bacalah.. Moga kita sama-sama mendapat manfaatnya, insyaAllah.. Aameen ya Allah..

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

say NO to riba'
 Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.

MasyaAllah.. :')

-Sumber dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

katakatahikmahmacammutiara: 
 -Today is 14th Feb, say no to V̶a̶l̶e̶n̶t̶i̶n̶e̶s̶ & yes to Maulidur Rasul ♥ ♥ ♥ 
- Marilah sama-sama kita perbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW..

May Allah bless us..aameen..
Wassalam.. :)

14 comments:

 1. MasyaAllah... semoga kita semua dapat menjadi hamba yang mulia di sisi Allah SWT...

  ReplyDelete
 2. semoga kite bersama-sama muhasabah diri ek~

  ReplyDelete
 3. aiz din> insyaAllah..aameen..

  ain> aameen ya Allah.. :)

  ReplyDelete
 4. hana> :') same2 kte perbanyakkan selawat ke atas junjungan Nabi SAW,,

  yayalya> setuju,, :')

  ReplyDelete
 5. apa yang last2 nabi perkatakan, itulah yang ramai orang tak buat. . huhu.

  *insaf.

  ReplyDelete
 6. supersara> ye..moh la kte bykkn selawat :)

  rian> dunia akhir zaman dik :)

  ReplyDelete
 7. tq 4 sharing.. =)

  ReplyDelete
 8. thanks share :)

  sama2 lah kita bermuhasabah diri

  ReplyDelete
 9. Alhamdulillah, moga 2 tinggalan rasulullah itu menjadi panduan agung umat buat kita semua yer..jmput ke WADi, sy kongsikan ilmu yg sedikit untuk manfaat semua, insyaAllah

  Konspirasi Dunia- Tree of Life(WADi)

  ReplyDelete
 10. thanks all to spend ur time for this entry!! :)

  ReplyDelete

yang kisah