Monday, December 27

J...u....j...u...r.... Susah ke?

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Hati tak seronok sebab banyak perkara yang bersarang dalam hati tak dapat nak dikeluarkan.. Sy amat sebok dengan tanggungjawab baru dan tak sempat nak mengupdate blog.. (T_T)

Maaf kepada pengunjung, sebab sy tak sempat nak membalas kunjungan anda.. Ampun maaf dipinta.. Syukron aawi sebab sudi jenguk this blog.. I love u all.. :)

Doakan sy sentiasa bertabah n dapat berhidup dengan baeeekkk.. To u yang itu n u yang itu.. Thanks sebab sudi kasi nasihat.. To my buddy yg interview hari ini n esok.. Wish u luck my pren.. tqvm sbb jd pendengar yg baik.. Sy da batalkan niat sy untuk menyembur Ridsect pd sesiapa yang jd backstabber.. :)

COURTESY BY mR gOOGLE

Friday, December 17

Suweet sawer kehidupan..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt....

Just a quick update sebab kengkawan da ajak makan nasik.. Makan lepas asar yang mewakili lunch n dinner.. Hidup bujang yang amat bajet sebab ptptn masih belum masyuk.. Alhamdulillah, hidup masih aman sebab masih berteman dan sentiasa ada kawan yang sentiasa bersama makan sepinggan.. Nicekan?

I am so thankful to Allah S.W.T for all the ni'mat He has given me every second n every day.. Setakat ni da abis belajar alhamdulillah.. InsyaAllah akan datang sy akan cube memanjangkan leher mengintai-ngintai kat mane nak further study yang seterusnya.. Doakan sy kawan-kawan.. Hari Isnin ni sy akan memulakan praktikal di suatu tempat yang jauh dari family sy.. (Ampang tu jaoh kan? Nice x?)

Thursday, December 16

Manusia tidak sempurna...♥

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Ihsan..Encik Google

♥Manusia Itu Tidak Sempurna..Tidak Mampu Memiliki Segalanya..Biar Kita Terima Seadanya..Walau Siapa Jua Yang Mendampingi Kita♥

I got those words from Ibu Nora.. Amat nice right? 
Yes, manusia memang tak sempurna.. Yang indah pada pandangan mata.. mesti ada cacat celanya.. Yang perfect dan baik bagi kita dah semestinya ada kekurangannya.. Nobody perfects. Disebabkan ketidaksempurnaan itulah Allah kasi seseorang yang mampu buat kita rasa sempurna. Apa yang kita tiada, dia bisa melengkapinya. InsyaAllah ^^

love someone imperfect..  :)
 Tidak mampu memiliki segalanya---------- Keinginan kita tinggi menggunung. Tapi bukan semua yang kita nak kita boleh dapat. Usaha tangga kejayaan. One step forward don't look back. Tapi tak semua perkara kita boleh just move forward. Sekali sekala intai-intailah ke belakang sebab yang dah past tense itu sometimes akan bawak kita ke jalan yang lebih lurus.. Nice kan.. About happiness la contohnya.. Allah akan kasi kita kalau kita guna cara yang betul. Silelah bersyukur dengan tiap detik kebahagiaan yang kita dapat. Sebab mungkin kita akan mengongoi dengan tangisan bila kita mengenang kembali kebahagiaan itu diterima tanpa ada harga. Sebab kita gagal nak menghargainya..(T_T)

Terima la seadanya walau siapa sahaja yang mendampingi kita-------- Kita manusia, dia juga manusia. Level kita sama. Jangan ada rasa bangga dengan kelebihan kita sebab kelebihan dia mungkin lagi dahsyat daripada kita. Jangan mengata kekurangannya sebab mungkin kekurangan kita lagi nyata daripadanya. Jangan pernah melihat siapa yang menegur kita tapi pandanglah dengan mata hati apa yang dikatakannya. Nice tak? So.. sesiapa je yang ada mendampingi kita sekarang @pun yang tengah q nak masuk line, acceptlah dengan gumbira..
Tidak kiralah dia, aku dan kau berbeza.. silelah grab same2 the gold chance yang Allah kasi depan mata~ 
A huge thanks for being my friend.. :)
  
Kate2manismacamjagungmanis: Ucaplah Alhamdulillah utk setiap rahmat dan ujian Allah.. :)
Wassalam.. (^^,)

They are jundullah.. ^^

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Amat tak lalu nak menaip kali ni..cume lalu nak upload pictures n sengaja buat-buat tak larat nak cakap banyak.. Take a look n kasi bintang ea.. ^^

amat berkenan dgn ini anak...

SubhanAllah..^^
ajo semayang mase kecik e2 perlu..
wahh.. hugging each other.. (-.-)
kasi Al-Quran sbg kawan kat anak-anak..
jihad itu indahhhhh...
What am I supposed to say to those pictures? My words can’t keep the children safe from what is nothing less than terrorism.. They are jundullah.. May Allah bless them n us.. Allahuakbar 3x!

Kate2 manis: Pictures have been stolen from Mr. Google..                   
        I love all my kids...~amir, amira, aisya, alisha, bulat, mikael..~
            Sayangi anak-anak anda.. Awasi di mana sahaja mereka berada..:)

Wassalam.. (^^,)

Saturday, December 11

Tips untuk kekal kuat

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt...

Ada beberapa tips yang sy rase boleh amik dan amalkan untuk kasi kita kuat. :)
kasi cantum balik hati yg dah kuciwa ini..-Google
1- Kalau awk rase awk sakit.. especially hati terhiris @ terluka.. jangan kasi biar.. heal it promptly.. Cuba try test tengok punca kejadian hati itu retak atau terbelah-belah.. Kalau ia berpunca dari perasaan opposite tak cemburu.. Awk perlu kasi tinggal perasaan itu dalam laut. Jangan kasi ia bernanah dalam hati sebab nanti awk boleh jadi pendendam.. Ataupun..awk kasi luah perasaan awk tu pd the right person.. At least beban berkurang jugak 400g @ 1kg.. Nice kan? But the better way is.. awk luahkan pada Maha Mendengar.. Luahkan segalanya pada Allah sebab hati awk akan rasa lapang selepas itu.. Percayalah... (^_^)

Friday, December 10

Dolu-dolu vs sekarang..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Dulu dan sekarang amatlah berbeza.. Payah nak capai tahap sekarang sekiranya kita tak buat reference pasal hal yang berkaitan sebelum ni.. Wah,, amatlah skema ayat yang tertera di atas kan..? No need nak rolling on the floor with that sentences ye sebab those yg suke gelak guling-guling itu amatlah sy kenal.. :) You yang itu dan itu are exception! Toksah bace,,,(wink)  This entri sy tidak tujukan kepada siapa-siapa.. Cuma ingin berkongsi apa yang ada pada pandangan sy. I just make comparison. Thats all buddies.. :)

Al-kisah 1
Fikiran sy didedahkan bahawasanya wanita zaman dahulu amat sopan dan jalan tunduk n amat jaga pandangan..Pabila ternampak lelaki, wanita akan cuba menyorokkan diri, mempercepatkan langkah atau mengelak ke tepi.. Atas dasar MALU ye puan-puan dan tuan-tuan.. Baguskan? Kagum sy.. Zaman sekarang... kita sendiri boleh compare.. MALU dah pi mana tak tau.. Tapi bukan semua wanita macam itu.. masih ramai wanita yang solehah, yang taat pada Allah dan agamanya.. Cuma sy mengingatkan diri sy sebagai wanita yg mudah alpa,, moga sy dan kaum wanita yang lain sentiasa mengingatkan diri agar menjadi hamba-hamba Allah yang terbaik. Sama-samalah kita saling mendoakan.. :)

For my BBa3 yang kacak n jelita.. :)

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Usai menemui buah hati, sy belek-belek picas kawan-kawan sy. Kawan sekelas BBA3.. Rindu dah datang.. Dengan kekuatan seramai 20 orang termasuk sy..kami menggegar Fakulti Pengajian Bahasa Utama. Semput jugak berjuang hampir 4 tahun menghabiskan pengajian. Kini 20 orang ini sedang bergoyang kaki. Melepaskan lelah dan mengqada'kan tidur.. :)

I LOVE U ALL..
20 Disember ini kami akan mendaftarkan diri di merata-rata tempat sekitar negeri Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur. Kami akan berpraktikal secara serentak. Owh cepatnya masa berlalu.. Mesti sy akan rindu kampus macam sy rindu kari ayam kafe FPQS! Dah tak tinggal kat hostel n dah tak boleh tunjuk skill rebut bas kat adik-adik junior.. Wah.. lifestyle akan berubah 360 darjah.. :)

Untuk kawan-kawan BBA3... Amal, Acap, Matwe, Duen, Ida, Kak Asma, Aine, Izah, Kak Sal, Syark, Kak Bila, Kak Ayu, Sal, Ecah, Aimi, Ena, Ana, Syah n Kak Wan... Fifi sayang korang.. Amat sayang!

Terima kasih sebab banyak tolong sy sepanjang berjuang menuntut ilmu di bumi USIM. For buddies yang kacak lagi bergaya.. korang berempat memang best! Thanks sebab pernah set up, format n godek2 lappy sy yang dah habis umur.. Thanks sebab pernah jadi hero sy dalam drama.. Thanks sebab banyak selamatkan sy.. Thanks sebab pernah belanja sy.. Thanks sebab tolong setelkan masalah sy.. Thanks sebab pernah bersusah pasal sy.. Thanks korang berempat! Sy akan doakan korang hepi dengan pasangan masing-masing.. :)

To my ladies yang chantek lagi jelita.. Jangan terharu atau buat-buat sebak dengan hasil taipan sy ni :) Just for u all yang sy anggap macam kakaks n adiks sy. Amat sayang korang...Thanks sebab jadi kawan baik sy.. Thanks sebab jadi pendengar yang baik.. Thanks banyak tolong sy sepanjang belajar.. Thanks belanja sy Pizza, Secret Recipe, KFC n Dominos Pizza.. milo ais, laici susu, teh ais, cikediss, macam-macam nasik, cendol, pau, ayam percik, nasi dagang, nasi kerabu, cadbury, twisters, choki-choki, biskut jegang n so on.. Terima kasih sebab faham sy memang suka makan.. :)

To my roomates bertiga yang comel  itu.. Aina, Aimi n Ecah.. Sayang korang aawi2.. Thanks 4 everything.. Thanks sanggup accompany sy n stay dengan sy.. Sy akan kasi korang sebungkus choki2..Eh tiap sorang akan dapat satu..So no need to rebut-rebut.. :)

To my kakaks yang berlima itu.. Anda memang penyayang.. Thanks syg sy n jadi kakak sy.. At least sy merasa kasih sayang kakak.. Kak Bila, Kak Wan, Kak Ayu, Kak Asma n Kak Sal.. All of u memang terbaek.. Semuanya sy sayang.. Syukron sebab selalu nasihat sy n bimbing sy.. Syukron sebab selalu tolong sy n kasi pendapat yang terbaek.. Love u all..

To my housemates segala..Kak Sal, Syark, Izah n Ana.. U all made our house clean n clear.. Sayang korang..Kite penah jugak menang umah tercantikkan?  Merasa jugak hamper yang mengenyangkan dan rak pinggan.. hehe.. Really missing that moment!

For my sahabat... Korang lagi rapat dan tahu kelemahan n kekuatan sy.. Xie xie sebab masih sudi bersahabat dengan sy.. To Aina.. thanks jd teman tangis sy.. Jangan menangis pandang dinding ok..To my aishah.. thanks doakan sy di Tanah Suci Mekah.. Moga doa awak Allah makbulkan..aameen..:) To my Ecah..Kak Yuyu..Kak Wan,,Kak Bila,,,Aimi...Sal,, Ana,,Ida.. Aine.. Izah..Kak Asma.. Kak Sal.. Shark..Korang sahabat sy..Really love u all Lillah!

To my bba3 yang kacak  n jelita.. dengan ini, sy mohon ampun dan maaf atas segala salah silap sy sepanjang bersahabat dengan anda..Maafkan sy.. (T_T)

Sy sayang n akan rindu korang.. Friendship forever.. :') 
May Allah bless all of us..Aameen..

 Wassalam.. ^^

Wednesday, December 8

Bila ♥ datang lagi..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Encik itu datang lagi.. datang lagi.. datang lagi...dalam hidup sy..
Dia datang dan tak pandai nak pergi-pergi lagi..
Amat berbunga dan berdahan jugakla pokok bunga dalam hati sy..
Hah, indah hidup kalau macam ni kan..? Terima kasih Ya Allah.. ^^

Wah..perasaan zaman sekarang tak boleh bawak main.. Dah pandai nak serious.. Dah pandai nak touching-touching... Sy tak nak just follow the flow..
Lets say ade orang cakap macam ni kat korang, "nak cakap lame2 lagi.."-via tepon
Ok, amat bestlah kan? Hati amat sebak konon terharu, tp the truth is memang betul sy terharu! Thanks story macam-macam pada sy. Sy amat hargai.. Boleh sy like kat FB? huhu.. owh tak boleh? OK! :D

Tuesday, December 7

Hijrah manusia yang seorang ini..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, Allah masih kasi peluang kepada sy untuk menikmati hidup. Masih mampu bernafas, berbicara, bergerak dan sebagainya. Thank you Allah! Amat bersyukur~

Bila masuk 1 Muharram, feeling ade rase laen. Owh.. sy dah tua, makin banyak buat benda lagha dan makin kerap kumpul dosa. Astaghfirullahalazim... Moga Allah mengampunkan sy dan kita semua.. Hati amat sayu mase bace doa awal dan akhir tahun.. Masihkah ada peluang hidup untuk sy pada awal Muharram tahun depan? Hanya Allah yang tahu.. (^_^)
Allah sentiasa bersama kita..(Sumber: Google)

Haa.. kedu ke?

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Sejak akhir-akhir ini, I tend to publish entry pasal kawan-kawan.. Bunyi macam syahdu, tapi lidah kelu sebab kami dah nak berpisah dan tak lagi macam dulu. Waktu mula-mula kenal macam malu-malu, tapi dah lama bersama dah kurang segan silu.. Wahh.. hati macam dah pilu dan terasa amat sayu~

Bengkel Latihan Industri memang best. Sy amat tidak bajet sedemikian rupa kejadian di Nur Bukit Unggul. Makanan enak dan treasure hunt seronok. Satu kenangan yang dah sy tempek rapat di dinding fikiran ialah bila mana sy digelar ustazah penjara Kajang oleh kem komanden. Owh.. amat segan.. Motif? Entah.. Kurang clear.. Maybe sebab sy sengaja menerjunkan diri ke kolam renang untuk mencari kunci harta karun. Usaha tidak berbaloi tetapi amat berpuas hati sebab i'm the lucky one yang buat terjunan pertama sebelum kawan-kawan lain turut ikut serta.. Aishhhh.... (*_*)

Monday, December 6

kenangan kau dan aku...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

ala-ala kat bagan lalang-gambo hiasan


 Last vocation BBA3

Tarikh: 5 Disember 2010
Lokasi: Bagan Lalang..
Masa: Secara formal 4.30 petang..tp ditunda ke 6.30 petang sebab 2 kereta sesat..
Acara: Semua spontan..termakan n tertangkap gambo..
Makanan: satay.. nasi berhimpit-himpit..bihun goreng..kerang bako...n sewaktu dengannya..
Kenangan: macam-macam..best!
Pesanan: Sediakan map sebelum jem..boleh shortcut~

Saturday, December 4

Alhamdulillah.. :')


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, sy dah selamat menduduki final exam. Last paper tamat tepat jam 11.30 pagi hari ini. Keluar stadium dah nampak mi, babah n eti. Mereka menunggu sy.. Sweet sgt! Thanks~ :)

Alhamdulillah, this day jugak barang-barang dah selamat sampai ke Ipoh. Thanks Eti n Aina, my ex roomate sebab dah tolong angkat barang-barang dari tingkat 4 ke kereta babah.. Alhamdulillah kereta masih stabil dan tak senget-senget. :)

Monday, November 22

Owh kami ade talent jadi bomoh!

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Jam menunjukkan pukul 4.35 petang.. Suasana di rumah sy sedikit suram. Sy tercari-cari mana perginya roomates sy. Rupa-rupanya mereka tertidur bahana keletihan buat preparation. Esok final exam akan bermula and salah satu colannya eh calonnya adalah Cik Fifi sendiri. Otak amat penat. Bukan penat sebab menyumbat segala jawapan untuk soklan esok tapi penat sebab macam tade pape dalam kepala. Bukan tak studi, tapi terlebeh studi mungkin. Huh~ JUST KIDDING!

can i focus like this cat?
Mase nak ekzem, student Arabic n Comm semuanya ade talent jadi bomoh. Itu bukan palsu. Itulah realitinya. Mulut kteorang tak henti-henti kumat-kamit. Bukan baca jampi serapah pun, tapi menghafal segala formula untuk ditembak pada kertas soalan. Tahun akhir ni memang perit. Sangat tidak enjoy. Sangat kurang tidur. Sangat kurang makan. Jangan ditanya kenapa berat badan kteorang susut. Sebab fikiran kteorang memang kusut. 

when i'm so blur...
Hakikat belajar bukan mudah dan bukan juga payah.. Depend on individual. Sy kasi contoh paling mudah. Awak pernah dengar pasal belajar untuk exam? or belajar kerana Allah? Taukan maksudnya? Senang taip, kalau kita belajar Lillahi Taala, semuanya mudah. No need nak rungsing-rungsing @ kecoh-kecoh ini tak cukup itu tak cukup. Tapi belajar untuk exam memang selalu buat kita gelabah. Sy pun termasuk sekali golongan ini. Memang kita niat Lillah, tapi bila dah belajar-belajar..niat pun kadang-kadang tak upgrade. Senang cakap lebih fikirkan untuk exam. Thats y bila nak exam, semua kalut. Kalut godek-godek nota, copy nota kawan n so on. Sy tak tujukan kepada sesiapa and anggaplah itu sy. :)

btolkan balik niat :)



Emm,, esok bukan paper kegemaran sy. Sy sudah cuba untuk menjatuhkan cinta sy pada subjek Dialek and Fonetik sejak pandangan pertama. Tapi tetap gagal. Tiade feel. Sesungguhnya sy sedang berusaha dan mencuba. Akhirnya sy dah terjatuh cinta hari ini..Hah..bahagia hidup.. :D

Notakaki: Tajuk entri mmg tade kene mengena..

WISH ME LUCK OK..
Wassalam ..(^^,)

Sunday, November 21

Untuk bloggers.. :)

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Menemui kawan-kawan yang sy rindui.. sy takde modal untuk post entri yang best2.. Sy akan mula menghadirkan diri ke stadium Nilai bermula 23 November ini. Sy sedang berusaha menyumbat fakta, formula dan segala nota dalam kepala sy.. Maybe sy akan sedikit gila sebab sy akan buat pecutan last minute macam biase,, so doakan sy bertarung nyawa dengan kertas periksa ok?
sy tanak exam...tp nape exam still nk sy?- Google

Sunday, November 14

12 barisan manusia menuju ke akhirat..

Bismillahhirrahmnairrahim..
Assalamualaikum wbt..

Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . Keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T :
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat".
Firman Allah 'Aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 Ku (yg menunjukkan kekuasaanKu),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka".

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah S.W.T.
"Mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk."
Rasulullah S.A.W. bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Saturday, November 13

Ada orang cakap kat sy...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Ada orang cakap kat sy, "U buat selamba je apa orang lain cakap. Mereka tidak tahu hakikat sebenar. Mereka hanya melihat dan mendengar tetapi tidak merasa."
Ada orang cakap kat sy, "U boleh stay cool je bila U kena buat macam tu.. Apakah kesnya?"
Ada orang cakap kat sy, "U nangis beria-ria buat apa? Bukan orang tau pun? "
Ada orang cakap kat sy, "Eh, kes hari tu dah setel? Apa U buat? Balas balik tak?"
Ada orang cakap kat sy, "U boleh tak jangan jadi kayu? Buat-buat pejam mata.. Huh!"


Ehem..sila abaikan cakap-cakap orang di atas.. Sy cuma meletakkan untuk mencantikkan ruang yang ada.. Hidup tidak selalunya indah,, langit tak selalu cerah.. Perkara-perkara sedemikian itu biasa. Tak kisalah awk dicop kayu ke, besi ke, batu ke atau ape sekalipun..IGNORE je..

Hidup kalau takde pendirian memang mati. Maksud sy, kita mudah kena lenyek bila kita lemah. Sy belajar dari pengalaman.. Awk jangan terlalu rasa innocent, jangan asyik suka membantah,. jangan asyik suka menindas, jadilah yang sedang-sedang.. Kawan lebih umur sy pernah berpesan,, janganlah jadi seperti lalang.. 

lalang itu cantik..(En.Gugell)

cantik itu lalang (En. Gugell)
Footnote: Jadi diri sendiri itu afdhol.. Biar orang berkata. Mereka akan senyap bila penat.
Wassalam.. (^^,)

Bace dulu baru boleh faham..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Sy baru meng'like' and meng'share' note ni di FB..Jom pakat bace.. 
Sumber..En.Guugel
Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud:  "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya." Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang.  Sebagai orang beragama Islam  kita wajib menghormati azan.  Banyak fadhilatnya. Jika lagu  kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan  kita tidak boleh mendiamkan diri?  Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan,  Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah  "Lailahaillallah.." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut. 

Friday, November 12

Hati sy bahagia..Alhamdulillah..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Di petang yang indah ni..kepala sy sedikit tingtong..sebabbbb.. terlajak minum nescafe..Sedikit regret sebab sy terpakse minum..Bukan secara rela..Selepas dinasihati..I say NO to nescafe..Sebab sy tak serasi.. :(

Awak.. pernah tak awak rasa bahagia bila tengok orang yang awak sayang and kasih bahagia? Hari nikan sy catat dalam diari pink sy.. Sesungguhnya sy bersyukur bila orang-orang yang sy kasihi bahagia..Hati sy sangat tenang dan lapang.. Alhamdulillah..moga Allah kekalkan rasa ni sehingga akhir hayat sy..Aameen..

curik pic klas sy...

Biar takde ruper asal hati baik..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt...

Sy tertarik dengan page FB seperti tajuk entri yang tertera di atas. Bukan niat sy nak bicara panjang lebar tapi cukuplah sekadar memunculkan perasaan ingin berfikir dalam kalangan kita.
cOURTESY BY mR.gOOGLE

Tuan-tuan dan puan-puan.. this entri amat santai dan sy menaip pun dengan lemah gemalai lagi sopan santun. Isu ni amat biasa tapi kadang-kadang ia menjadi extraordinary bila kita sengaja mengkomplekskan diri kita memilih pasangan hidup yang amat sempurna.. Aishh.. Ni first time sy melangkah ke entri sedikit jiwang dan berkaitan jodoh untuk blog ni. Moga ia masih di landasan yang betul..aameen..

Thursday, November 11

Hatiku.. hatiku.. hatimu..hatimu jua...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Ni entri ketiga for this day.. How lucky I am? Sy tak rajin untuk post macam-macam.. That's true. Tapi ini strepsils sy yg sedang sakit tekak and dah mule ade symptom-sympton nak demam.. Hmm.. sy menaip dan mengepos entri bukan untuk suka-suka tetapi untuk membaik pulih keadaan diri..Diri kurang sihat dan takde bengkel yang sudi nak repair..So sy menempekkan diri sy kat sini untuk membebel seorang diri..

Eh awk, sy dapat satu ilmu baru dan sy nak share kat sini...This is about hati..
Awk..hati kita warna ape ye? Putih? Biru laut? Ungu? Hijau pucuk pisang @ warna hitam?
Sy tak tau sebenarnya..tapi sy suke hati warna rainbow,, Cantik SubhanAllah.. macam aiskrim mat kool kan? Tapi nak dapatkan hati yang cantik bukan senang.. Awk perlu baju kalis peluru and water resistant. Untuk... elak hati awak dari panahan syaitan.. dari tergoda dengan bisikan mereka..dari terjebak dengan hasutan durjana mereka.. Kalau iman kita kuat, insyaALLAH kita mampu dapatkan hati yang cantik. Tak kisahlah syaitan-syaitan yang bertenggek dan beratur nak goda kita tu datang dari oversea atau dah belajar tinggi taraf Phd. Who cares kan? Tapi.. berapa ramai je antara kita kalis godaan? 

Awk, sy syg awk..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Awk, awk chat tak?
Dah lama sy tak tanya khabar awk, kn?
Awk tak ok kn? kn?
Kenapa muka awk sedih?
Kenapa awk muram je?
Sy tau.. awk rase lemah sebab awk tgh facing problem yg awk rase awk tak mampu kn?
Awk, awk perlu kuat.. Itu semua cubaan dan ujian yang Allah kasi kat awk..
Awk perlu rase beruntung sebab Allah sayang awk.. Dia kasi musibah ke ujian ke sebab Dia nak tengok sabar awak level berapa? kasih sayang awak pada Dia sebesar mana? Rasa syukur awak ke atas Dia banyak mana?

Ambillah mana yang elok..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Berbekalkan kepala yg berdenyut2, I gagahkan utk masuk rumah ni..
Yes, I lupe password.. Bagus! Itu hasilnya selepas I menduakan this blog n that blog.

Motip berblog..hati berkata-kata and menyeru2 utk meluahkan..
I nak final.. bukan final jam, tapi final exam..
Bukus-bukus and notes-notes xsempat jadi kawan baik I lagi setakat hari ni.
Hati I menangis,,,,kes ape? Rahsie... I sebok memikir n cube buang segala formula utk membahagiakan diri sendiri.. Ish..gagal..
sygi perhubungan kerana ALLAH
Lets say, U kenal n mula berkawan..rapat-rapat..n then jd baik.. In the same time,, u bajet bersangka baik je ng hamba Allah tu..
Alih-alih U dpt rase ade rase kurang enak dalam hati U.. berkaitan hamba Allah itu..Ape U buat? Melenting? Marah-marah? Tuduh-tuduh? What the kinda of answer, huh?

Owh malas I berkias-kias. I bukan larat pun nk memikir,, Banyak benda lg nk pikir.. I tau U bukan klear pun kn ape yg I sampaikan.. But better mcm 2 i think.. Kalau lec Comm I tau I kasi mesej xsmpai mesti I kene tibai,, sebab I'm failed to apply ape yg die ajo.. mesej xsmpai sebab ade noise.. ok abaikan.. Ni ade tips yang I kasi utk face perkara sebegini..

U, U kene tanye dulu,, tanak tuduh2.. e2 xbaik..
U, U kene makesure U tnye org yg tepat, tanak slh lg.. Pisang boleh berbuah more than 2 times kot?
U, kalau U masih xpuas hati.. U kena senyap.. U muhasabah balik diri U.. U must, U should, U need..ok?
U, U kene fikir dgn tenang.. kasi buang rase sedih, rase sakit hati, rase yang xenak, rase yg xsedap.. U nak senang, U ngaji n bace tafsir.. Faham ayat-ayat Allah boleh timbulkan rase bahagia dalam diri U, Sumpah, I xtipu!

Sunday, November 7

Cintan cintun..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Berikut adalah nasihat-nasihat berguna untuk orang-orang yang bercinta:
i love pink!!
1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan 'si dia'.

2. Bercintalah kau dengan nya dengan sekadarnya. Kelak mungkin 'si dia' mungkin bukan jodoh untukmu.

Friday, November 5

Sebab mata lelaki gemar lihat badan wanita..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..
Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Wednesday, November 3

m a=ma, a f=af =maaf

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Sy nak buat entri khas hari ni.. Simple tp meaningful bagi sy..
M.A.A.F buat sesiapa yang mengenali diri ini..

m a= ma, a f= af = maaf
Formula untuk subjek akan datang.. Tak payah hafal sebab lec akan taruk dalam soklan..

Hati sy tidak enak..merasa terganggu.. merasa sebak.. sedikit sedih,,dilaporkan hujan.. dan banjir..Ehem..

Wednesday, October 27

Buat anak-anak angkat saye>>

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Today is Wednesday. Tomorrow is Thursdays. The day after tomorrow is FRIDAY.

F.R.I.D.A.Y..  penghulu segala hari dan hari yang paling baik. Sy masih confuse sama ada sy tak sabar untuk bertemu hari Jumaat ini atau sy ingin buat-buat lupa a.k.a hilang ingatan secara sengaja.(@_@)

Eh, sy lupa sy tak banyak masa nak berehat hari ni. Just ada berapa minit untuk on9. Untuk kasi hati ini aman macam ada taman, sy pon update blog ni. For make it short, sy terus terang jelah kenapa hari Jumaat ini nampak lebih menarik walaupun kita dah sedia maklum hari Jumaat kan memang hari yang mulia dari hari-hari yang lain. Kan kan?

Thursday, October 21

Sy perlukan awak!

Bismillahhirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Dah lama sy x update blog.. Dah lama jugak sy x up nuff kt blog kawan-kawan.. Asifah jiddan..
Sy memang sibuk.. Sibuk menjaga hati thesis yg sentiasa meminta untuk dimake upkan.. Tapi, lewat dua hari ni, hati sy tidak lg pada tesis Comm n tesis Arabic sy.. Mood- amat tertekan..


Google: I'm so stressed!!!


Thursday, October 7

kenapa sy suka laut??

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Dah lama sy senyap. Senyap tanpa sebarang entri. Ada rasa bersalah dalam hati dan saya cuba nafikan dengan post gambar-gambar cantik kat bawah ni. Sy suka laut sebab laut cantik..Sy suka laut sebab laut menawan.. Sy suka laut sebab laut teman kesedihan sy..So sy search kt Google pics laut..
Take a look..
gambar hiasan

Friday, October 1

Beauty tips for Muslim sister..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt,,

My dear sisters in Islam,
Please take a look at this advice, so that you can stay attractive and beautiful for the rest of your life.

1- To beautify your eyes, lower your gaze towards strange men, this will make your eyes pure and shiny.
the beauty of eyes (^_^)
2- To beautify your face and make it shiny, keep doing wudu minimum five times a day.

Wednesday, September 29

Syukran ya ukhti jamilah!!

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

First and foremost..alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan pencipta alam kerana dengan izin, rahmat serta inayah-Nya umur sy ditambah lagi. Walaupun sesaat diri ini bernafas, sesungguhnya itulah nikmat yang harus disyukuri kerana peluang untuk mengecapi nikmat-Nya masih terbuka.

Secondly, sy ingin berterima kasih buat kak atie sebab kasi sy award "Blog Berinformasi". Ini third time sy dapat naik stage amik award depan blogger-blogger yg lain (kononnyelah) (^_^).. Syukran ya ukhti jamilah!

Tuesday, September 28

Indahnya CiptaanMu..


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Ku berjalan merentasi dunia
Memerhatikan keajaiban ciptaan tuhan
Terlalu agung untuk ditandingi
Hebatnya kuasa yang maha Esa

gambar hiasan

Monday, September 27

Cantiknya seorang wanita..


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt..

Cantiknya seorang wanita itu sebagai GADIS bukan kerana merah kilauan lipstik pada bibir memekar senyuman kosmetik, tetapi pada keperibadian dan terpelihara kelembutan serta kesopanan menghiasi jiwa. 
gambar hiasan

Cantiknya seorang wanita itu sebagai REMAJA tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah untuk menggoda pandangan nafsu mata, tetapi pada kehidupan terjaga dari menjadi mangsa tohmahan dunia. 
gambar hiasan
Cantiknya seorang wanita itu sebagai HAWA tidak kerana bijak meruntun iman kaum Adam sehingga turunkan insan ke dunia, tetapi menjadi pembakar semangat perwira dan menjadi tunjang perjuangan syuhada.
gambar hiasan
Cantiknya seorang wanita itu sebagai ANAK tidak menjerat diri ke lembah kederhakaan, mengalir mutiara di kelopak mata, tetapi menjadi penyelamat ibu bapa pada hari kebangkitan semula.
gambar hiasan
Cantiknya seorang wanita itu sebagai ISTERI bukan kerana peneraju kerjaya dalam rumah tangga tetapi sentiasa bersama menempuh badai di sisi suami tercinta. 
sekadar hiasan
(^_^)