Friday, May 14

Sembahyang dan asal-usulnya

Assalamulaikum wbt. 
Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, secangkir kesyukuran aku tadahkan buat tuan punya alam, Allah S.W.T yang masih mengizinkan aku untuk melihat dunia. Moga usia ini dipanjangkan dan dapat digunakan untuk kebaikan,aameen.

Mungkin ada antara kita yang tahu mengenai asal- usul sembahyang dan mungkin juga sebaliknya. Aku baru refresh pembacaan artikel-artikel yang dah lama aku simpan dalam folder "for myself to access". Amatlah bagus sekiranya ilmu itu tersebar dan dikongsikan dengan yang lain. Tidak rugi sedikit pun malahan mungkin ianya dapat memberi pengajaran kepada diri aku sendiri. Sama-samalah kita membacanya:
SUBUH: Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat. 
Rakaat pertama:- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam. 
Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma. 

ZOHOR: Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s., iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat. 
Rakaat pertama:- Bersyukur bagi penebusan. 
Rakaat kedua:- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya. 
Rakaat ketiga:- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.
Rakaat keempat:- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.


 ASAR: Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu: 
Rakaat pertama:- Kelam dengan kesalahan. 
Rakaat kedua:- Kelam dengan air laut. 
Rakaat ketiga:-Kelam dengan malam. 
Rakaat keempat:- Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB: Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu: 
Rakaat pertama:- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa. 
Rakaat kedua:- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang  telah dituduh melakukan perbuatan sumbang. 
Rakaat ketiga:- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK: Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur. 
Rakaat pertama:- Dukacita terhadap isterinya. 
Rakaat kedua:- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga:- Dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat:- Dukacita terhadap anak Firaun.

No comments:

Post a Comment

yang kisah