Saturday, December 11

Tips untuk kekal kuat

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt...

Ada beberapa tips yang sy rase boleh amik dan amalkan untuk kasi kita kuat. :)
kasi cantum balik hati yg dah kuciwa ini..-Google
1- Kalau awk rase awk sakit.. especially hati terhiris @ terluka.. jangan kasi biar.. heal it promptly.. Cuba try test tengok punca kejadian hati itu retak atau terbelah-belah.. Kalau ia berpunca dari perasaan opposite tak cemburu.. Awk perlu kasi tinggal perasaan itu dalam laut. Jangan kasi ia bernanah dalam hati sebab nanti awk boleh jadi pendendam.. Ataupun..awk kasi luah perasaan awk tu pd the right person.. At least beban berkurang jugak 400g @ 1kg.. Nice kan? But the better way is.. awk luahkan pada Maha Mendengar.. Luahkan segalanya pada Allah sebab hati awk akan rasa lapang selepas itu.. Percayalah... (^_^)
2- Sekiranya awk rasa tak puas hati pasal something @ someone.. Jangan deny @ jangan pendam.. Awk tak yah susah-susah balas balik sebab masalah akan jadi makin besar. Handle it with urself. Awk boleh tulis surat and kasi keluar segala yang bersarang dalam hati awak n then konyok @ lipat that letter n pos without stamp.. Nice jugak kan? For sesape yang jenis terus terang.. lagi senang. Awk cakap pada that people, apa yang awak rasa tapi dengan cara yang berrhemah n berhikmah. Ataupun awk lukis kartun macam sy.. Awk boleh release perasaan tak sedap awk tu.. But the better way, awk nangis depan Allah mohon ampun dan mintak kasi lepas segala keluh kesah dalam jiwa.. Amatlah nice kan?

3- Lets say awk dalam dilema.. Sukar buat pilihan? Pening buat keputusan? Konpius dengan jawapan? Ye, sy takde caranye.. Melainkan awk buat istikhorah.. Jangan nak buat baling-baling dadu ataupun main kira bilangan kambing kat buku mewarna adik awk sebab benda itu nonsense.. Istikhorahlah sebab ia jalan terbaik selagi awak tak nampak awak cenderung untuk memilih apa atau siapa.. ^^

Solatlah kerana dengan itu kita akan mendapat ketenangan..-Google
 4- Ada orang cakap jangan terlalu banyak memikir sebab bila terlalu memikir sesuatu itu akan jadi makin kompleks. Memang betul. Tapi kita jugak tak boleh ambil jalan mudah dengan membiarkan sesuatu itu berlarutan mengganggu fikiran sebab ia akan buat kita sakit. So, i think better u ask another people to think about your problem. Nice kan? Hehehe.. just joking... The better way is awak kasi kumpul segala masalah n buat list. Mana yang urgent n terjerit terlolong mintak disetelkan segera, awak kasi die tempat pertama n selebihnya awk buatlah ikut priority..Amik mase n setelkan dengan tenang..

5- Sekiranya anda berada dalam situasi serba salah, jangan kasi diri anda diselubungi perasaan itu. Kasi keluar ye puan-puan n tuan-tuan. Neutralkan balik perasaan itu dengan meminta maaf pada pihak yang terlibat secara ikhlas dan bersungguh-sungguh ataupun mencuba berbagai cara bagi melapangkan hati sendiri. Sure lepas tu, awak akan rasa awak betul dan takde salah-salah lagi. Hoho..

tulun-tulun sy x bersalah..-Google
That's all.. Mane rase relevan boleh cube.. Yang tak masuk akal sile abaikan..
Wassalam.. ^^

No comments:

Post a Comment

yang kisah